Profiel

Woningbouw

In de woningbouw is er naast nieuwbouw vaak ook sprake van verbouw en renovatie.
De constructieve aspecten van een woning of woongebouw springen doorgaans niet echt in het oog. Dat een huis blijft staan is eigenlijk vanzelfsprekend.

Beton, metselwerk, staal en hout zijn voor een dragende constructie de meest gebruikte materialen.

Nadat er (bij nieuwbouw vaak) door een architect een bouwkundig ontwerp gemaakt is moet er voor de bepaling van de draagconstructie een constructeur aan het werk die de afmetingen / dimensies van wanden, vloeren, balken kan bepalen. Dat is onvermijdelijk. De woning moet immers over 50 jaar nog staan en veilig zijn om in rond te lopen.

Het gehele bouwtraject van ontwerptekeningen en -berekening, indiening bij de gemeente, tot de controle op de uitvoering op de bouwplaats wordt desgewenst verzorgd.

Utiliteitsbouw

De utiliteitsbouw is een ‘tak van sport’ in het bouwen dat betrekking heeft op de realisatie van kantoren, sporthallen, woonzorgcomplexen, stadions en multifunctionele gebouwen.

Gebouwen in deze categorie kenmerken zich veelal door de (soms) complexe (hoofd)draagconstructie.
De dimensionering van wanden, vloeren, kolommen, balken, trappen en bordessen enz. in beton, staal en hout wordt uitgevoerd aan de hand van een voorlopig bouwkundig ontwerp door een architect.

Andeweg Bouwtechniek heeft de kennis in huis om na het ontwerp de detailberekeningen en tekeningen te maken. Deze gegevens zijn dan geschikt voor productie en kunnen ingediend worden bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente waar het project gerealiseerd wordt.

In de utiliteitsbouw wordt het casco veelal ook uitgevoerd in prefab beton. Andeweg Bouwtechniek is goed thuis in deze markt en kan daarvoor de tekeningen en berekeningen verzorgen. Dit kan zowel conform de Belton Categorie 3 als 5.